poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tartoletki z cukinią

Dziś zapraszam do spróbowania pysznych tartoletek z cukinią. Wyśmienite na kolacje :)

Czas przygotowania: 45 min.
Przy 8 porcjach zawiera: ok. 113 kcal; 
białko: 6g; 
Tłuszcz: 5g; 
Węglowodany: 10g

Składniki:
- 50g chudego twarogu
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g mąki pszennej
- 2 małe cukinie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka sera bałkańskiego (o oryginalnym przepisie była mozzarella, ale wypróbowałam obie wersję i wolę ser typu bałkańskiego, albo fetę)
- mąka do posypania
- pietruszka do ozdoby

Sposób przygotowania:
  1. Z twarogu, ¼ łyżki soli, oliwy z oliwek, mąki, proszku do pieczenia i około 3 łyżek wody zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na bok.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i blanszować 2 minuty w gotującej, słonej wodzie. Następnie odcedzić, zahartować zimną wodą, po czym dokładnie odsączyć.
  3. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Plastry cukinii przyprawić czosnkiem i pieprzem.
  4. Ser odsączyć, pokroić na plasterki.
  5. Ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Wyciąć z niego krążki (można do tego użyć miseczki).
  6. Na środku każdego placka ułożyć ser, posypać pieprzem.
  7. Plastry cukinii ułożyć na cieście formując okrąg. Posypać przyprawami. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
  8. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  9. Gotowe tartoletki wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić, udekorować pietruszką. Podawać na ciepło.
ss

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz