Dziś zapraszam do spróbowania pysznych tartoletek z cukinią. Wyśmienite na kolacje :)
Czas przygotowania: 45 min.
Przy 8 porcjach zawiera: ok. 113 kcal;
białko: 6g;
Tłuszcz: 5g;
Węglowodany: 10g
Składniki:
- 50g chudego twarogu
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g mąki pszennej
- 2 małe cukinie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka sera bałkańskiego (o oryginalnym przepisie była mozzarella, ale wypróbowałam obie wersję i wolę ser typu bałkańskiego, albo fetę)
- mąka do posypania
- pietruszka do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Z twarogu, ¼ łyżki soli, oliwy z oliwek, mąki, proszku do pieczenia i około 3 łyżek wody zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na bok.
- Cukinie umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i blanszować 2 minuty w gotującej, słonej wodzie. Następnie odcedzić, zahartować zimną wodą, po czym dokładnie odsączyć.
- Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę. Plastry cukinii przyprawić czosnkiem i pieprzem.
- Ser odsączyć, pokroić na plasterki.
- Ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Wyciąć z niego krążki (można do tego użyć miseczki).
- Na środku każdego placka ułożyć ser, posypać pieprzem.
- Plastry cukinii ułożyć na cieście formując okrąg. Posypać przyprawami. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
- Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Gotowe tartoletki wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić, udekorować pietruszką. Podawać na ciepło.
ss
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz